Zavod za javno zdravlje Zrenjanin isporučena je vakcina protiv gripa za sezonu 2018/2019. U skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu, vakcina sadrži cirkulišuće varijante virusa gripa A (H1N1), A (H3N2) i tipa B, sa sledećim sojevima:

  • Ag virusa A tip: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus;
  • Ag virusa A tip: A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-like virus;
  • Ag virusa B tip: B/Colorado/06/2017-like virus (B/Victoria/2/87 lineage).

Isporučene količine od 7160 doza su u skladu sa iskazanim potrebama domova zdravlja na teritoriji Srednjebanatskog okruga. Za teritoriju Doma zdravlja Zrenjanin opredeljeno je 3930 doza vakcine, Dom zdravlja Žitište 1000, Dom zdravlja Novi Bečej 700, Dom zdravlja Srpska Crnja 700 i Dom zdravlja Sečanj 680. Vakcine su distribuirane domovima zdravlja kako bi u najkraćem roku započela kampanja vakcinacije.

U skladu sa važećim Pravilnikom, najmlađi preporučen uzrast za sprovođenje imunizacije je 6 meseci. Kod dece koja prethodno nisu vakcinisana, a mlađa su od 9 godina, drugu dozu vakcine protiv gripa je potrebno dati nakon najmanje 4 nedelje od datuma aplikacije prve doze. Sva lica starija od 9 godina vakcinišu se samo jednom dozom vakcine protiv gripa. Kontraindikacije za vakcinaciju protiv gripa su opšte kontraindikacije (povišena telesna temperatura, akutna zarazna bolest i alergija na neke od komponenti vakcine, kao što su alergija na jaja-ovoalbumin, kokošije proteine, neomicin, oktoksinol-9 i formaldehid). Neželjene reakcije nakon vakcinacije su po pravilu blage (crvenilo, otok i bol na mestu aplikacije vakcine, glavobolja, znojenje, mijalgije, artralgije, malaksalost) i povlače se bez terapije za 1-2 dana.

Zbog činjenice da se zaštitna antitela protiv gripa stvaraju nakon 2 nedelje, vakcinacija protiv gripa se preporučuje u preepidemijskom periodu (idealno u oktobru i novembru), ali je vakcinacija opravdana i tokom ostatka sezone gripa, odnosno sve dok je virus gripa prisutan u populaciji. Davanje vakcine protiv gripa treba da bude usmereno na populaciju koja je u najvećem riziku od nastanka ozbiljnih komplikacija (starije osobe i osobe sa hroničnim i degenerativnim oboljenjima), ali i na zdravstvene radnike, koji mogu dalje da prenose infekciju na bolesnike u povećanom riziku. Štićenici u institucijama za stara lica (gerontološki centri) su u visokom riziku od nastanka komplikacija i njihova zaštita vakcinacijom ima prioritet. Takođe, vakcinacija protiv gripa se preporučuje i trudnicama i gojaznim osobama, bez obzira na prethodni vakcinalni status protiv gripa.