Svetski dan hrane i Oktobar – mesec pravilne ishrane

„Pravilna ishrana – ulaganje u budućnost”

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obeležava svake godine 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ove godine Svetski dan hrane, 16. oktobar obeležava se pod sloganom: „Pravilna ishrana – ulaganje u budućnost” sa fokusom na smanjenje broja gladnih u svetu.

Posle perioda pada, učestalost gladi u svetu ponovo raste. Prema najnovijem izveštaju FAO, danas više od 815 miliona ljudi pati od hronične pothranjenosti, dakle jedna na svakih devet osoba,a od toga 60% čine žene.

Ključne činjenice:
  • Oko 80% ekstremno siromašnih živi u ruralnim područjima. Vecćina njih živi i zavisi od poljoprivrede.
  • Svake godine, glad ubija više ljudi od malarije, tuberkuloze i AIDS-a zajedno.
  • 45% smrtnosti odojčadi se odnosi na pothranjenost. Zastoj u razvoju i dalje utiče na 155 miliona dece mlađe od pet godina, dok je istovremeno, gojaznost dece u porastu u svim regijama.
  • 1,9 milijardi ljudi - više od četvrtine svetske populacije – pate od prekomerne težine. Od ovog broja, 600 miliona je gojazno, a gojaznost odraslih su svetu ubrzano raste.
  • 3,4 miliona ljudi umre svake godine zbog prevelike težine i gojaznosti.
  • Troškovi pothranjenosti u svetskoj ekonomiji iznose 3,5 triliona dolara godišnje.
  • FAO procenjuje da poljoprivredna proizvodnja mora porasti za oko 60% do 2050 godine, kako bi se obezbedila dovoljna količina hrane. Sukobi, ekstremni vremenski događaji vezani za klimatske promene i usporavanje privrede predstavljaju rizik za ovaj cilj.
  • Veliki broj gladnih širom sveta, 489 miliona, od kojih 75 procenata čine deca sa zastojem u rastu i razvoju do pet godina života, žive u zemljama pogođenim ratnim sukobima i konfliktima.
  • Klimatske promene takođe utiču na pogoršanje stanja gladi u svetu.
  • Trećina hrane koja se proizvede širom sveta se izgubi ili uzaludno potroši. Troškovi bačene hrane su oko 2,6 triliona dolara godišnje, uključujući 700 milijardi eura troškova za životnu sredinu i 900 milijardi dolara socijalnih troškova.

Zato je Svetski dan hrane i prilika da se ukaže na značaj postizanja cilja održivog razvoja - bez gladnih do 2030. godine.

Ključne poruke Svetskog dana hrane 2018. godine:
  1. Neophodne su humanitarne akcije u cilju prikupljanja pomoći radi rešavanja problema ishrane i higijene.
  2. Dalje ulaganje u razvoj poljoprivrede kroz inovativne politike.
  3. Prilagođavanje poljoprivredne proizvodnje klimatskim promenama i rešavanje problema bezbednosti hrane u klimatski osetljivim područjim.
  4. Stvaranje uslova za održivi poljoprivredni razvoj kako bi se obezbedili uslovi za povratak raseljenih lica.

Svake godine se u oko 150 zemalja širom sveta organizuje veliki broj događaja - od maratona preko izložbi, predstava, takmičenja i u cilju obeležavanja Svetskog dana hrane.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom okružnih instituta/zavoda za javno zdravlje svake godine priprema obeležavanje Svetskog dana hrane, 16. oktobra, kao značajnog datuma u Kalendaru javnog zdravlja i kampanju Oktobar – mesec pravilne ishrane. Ove godine je povodom Svetskog dana hrane raspisan konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola na temu „Pravilna ishrana – ulaganje u budućnost", a biće organizovana i predavanja, tribine, izložbe na temu unapređenja ishrane.